2014-08-24

Ergonomiskt arbetsflöde

Handkontroll – inte bara för tv-spel
Nackdelen med att plåta mycket är att det blir en ansenlig mängd bilder att ta hand om efteråt. De ska importeras till datorn, märkas med keywords, sorteras och säkerhetskopieras innan de eventuellt redigeras och publiceras.

Här följer några tips som kan hjälpa dig att spara lite tid och som dessutom är mer ergonomiskt.


Hellre tangentbord än mus

Efter några timmars fotografering har jag ibland flera hundra bilder som ska tas om hand. En bra programvara underlättar enormt men inget program kan göra arbetet åt dig. Själv använder jag Lightroom för att först importera bilderna från minneskortet till en mapp på datorn med fototillfällets datum.

Moment nr två är att välja vilka bilder som ska sparas, redigeras eller raderas. Här kan massor med tid sparas om jag istället för att markera bilder med musen klickar mig vidare med piltangenterna, sedan flaggar jag bilden i Lightroom med P (pick) eller X (reject). Reject-bilderna raderas sedan efter att den första sorteringen genomförst. Att göra detta med musen låter inte kanske inte speciellt krävande men tre hundra bilder senare kommer rygg- och nackvärken som ett brev på posten. Arbetar du med tangentbordet istället så minskar belastningen på armar och axlar och som bonus sparas några sekunder på varje bild.

Handkontroll – mer ergonomiskt

För att ytterligare öka ergonomin och framför allt ge möjlighet att variera arbetsställningen använder jag en billig handkontroll för datorspel. Hittade denna för 99 kr på Spel o Sånt här i Norrtälje och med programmet JoyToKey har jag mappat kontrolldosans knappar till att motsvara de snabbkommandon jag ofta använder i Lightroom. T ex använder jag knapparna 1–4 till Pick, Add to collection, Remove flag och Reject. Den vänstra spaken motsvarar piltangenterna för att hoppa mellan bilder och med den högra styr jag muspekaren. Fler funktioner såsom zoom, vänster-/högerklick, bildinformation mm finns mappade till de andra knapparna. Inställningarna var enkla att göra i JoyToKey och ergonomin är enastående då jag kan luta mig tillbaka i datorstolen och variera min arbetsställning.

När jag sedan ska redigera utvalda bilder återgår jag till tangentbord och mus för mer precision, men först efter en paus i Minecraft eller DayZ som också de styrs med handkontrollen.


Bilden på handkontrollen har jag ljussatt med två blixtar; en softbox ovanifrån som primär ljuskälla och på golvet står en naken blixt med grönt filter för att ge lite atmosför i bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar