2014-08-17

Vattenstämplar – yay eller nej?

Vattenstämpel inbakad i motivet
"Varför sätter du inte in ditt namn i dina bilder som en signatur?" är en fråga som dyker upp då och då. Det har hänt att jag lagt in en logga/vattenstämpel i mina bilder men oftast gör jag det inte.

Förklaring följer, läs mer nedan!

Det finns flera tankegångar kring att märka sina bilder med namn, logotyp eller webbadress och jag var själv ambivalent i frågan under en lång tid. Detta tills jag läste en artikel på Stuck in Customs: Why I Don't Use Watermarks, vilket övertygade mig kanske en gång för alla. Här följer min version, inspirerad av ovan nämnd artikel:

Varför jag (oftast) inte märker mina bilder (synligt)

  1. Vattenstämplar stjäl uppmärksamhet från bilden. Jag vill inte förvirra betraktaren, motiven i mina bilder ska vara "the center of attention" utan några störande element. En väldigt subtil märkning syns ändå inte.
  2. Seriösa företag skulle inte utan tillåtelse använda mina bilder kommersiellt. Jag är alltså inte orolig att mina bilder skulle stjälas av potentiella kunder.
  3. Tjänster som Google Reverse Image Search kan hitta var mina bilder är publicerade online. Tillåtet som otillåtet.
  4. Hittar jag otillåtet använda bilder så fakturerar jag helt enkelt för dessa, med lagboken i ryggen.
  5. Jag behöver inte ha två versioner av alla bilder – en vattenstämplad för nätet och en omärkt för utskrifter. Sparar tid, möda och utrymme på hårddisken.
  6. Tillåten publicering av mina bilder innefattar bl a mitt namn och ibland webbadress i samband med bilden, vilket blir tydligare samtidigt som det leder fler potentiella kunder till min hemsida.
  7. Inbakad Exif-information finns i alla mina bilder från fotograferingsögonblicket. Denna metadata är sökbar och innehåller bl a information om upphovsrätt, mina kontaktuppgifter och serienumret på kameran dvs bevismaterial vid en eventuell tvist.
Undantag finns naturligsvis alltid. Ibland kan jag lägga in en specialanpassad vattenstämpel på kul, som i exempelbilden där mitt namn nästan ser ut att vara sprayat på stenplattorna. Sådana märkningar är tidskrävande och inget jag vill göra på varje enskild bild.

PS. Creative Commons BY-NC-ND-licensen jag använder på både bloggen och StudioHolm.se tillåter dig att använda mina bilder utan att fråga mig först – så länge mitt namn anges, bilderna visas i originalutförande och det inte är i kommersiella sammanhang. Sjysst va?

Vad tycker du som betraktare, är vattenstämplar ett störande element i bilden? Lämna gärna en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar