2014-09-28

Att fotografera blixtar

Första försöket... eller?
Högsäsongen för åskväder i Svealand är förbi men har vi tur kommer även höststormarna komma att bjuda på fantastiska elektriska skådespel. De vackra men flyktiga blixtarna är svårfångade men rätt kunskap och förberedelser kan man bättra på oddsen en aning.

Störst chans för åska har vi mellan juni och augusti men är förutsättningarna rätt kan vi uppleva åska året om. Siten Blitzortung.com visar med hjälp av mätstationer världen över alla blixtnedslag i realtid och även SMHI har en åskradar som visar dig när åskväder är på ingång.

Utrustning

Det behövs ingen specialutrustning för att fånga en blixt på bild, ett stadigt stativ kommer dock väl till pass då vi kommer att använda långa slutartider. Jag har i bilden ovan använt ett vidvinkelobjektiv för att täcka så mycket av himlen som möjligt, korta brännvidder är bra då vi inte kan veta exakt var blixtarna kommer att slå men du kan förstås använda vilket objektiv som helst.

I övrigt rekommenderar jag regnjacka, stövlar, en termos varmt kaffe och ett paraply. En rejäl portion tålamod kryddat med tur kan också vara bra att ha med sig.

Kamerainställningar

Vi kommer att använda manuellt programläge och långa slutartider för att öka chansen att fånga en eller flera blixtar på bild. Slutartiden påverkar inte exponeringen av blixtarna då urladdningstiden är några tiondelar av en sekund. Bländare och ISO påverkar däremot exponeringen av de ljusstarka blixtarna och vi väljer därför ett lågt ISO och en liten bländaröppning. I exempelbilderna satte jag ISO till 200, bländare 8 och en slutartid på 30 sekunder. Dessa inställningar fungerar förstås bara nattetid – dagtid får du välja en betydligt kortare slutartid för att inte överexponera himlen. Vitbalansen ställdes på "glödlampa" för att ge blixtarna en blåaktig ton.

Om det finns annat ljus i bilden, som gatubelysning eller ljus från fönster, kan slutartiden behöva kortas för att inte överexponera delar av bilden. Ta en testbild och kolla histogrammet. Mycket mörker i bilden gör inget – vi har ju ingen blixt än. Manuell fokus är att föredra, vi vill undvika att kameran börjar söka efter fokus då vi trycker av bilden. Fokusera på en ljuspunkt i fjärran eller – om ditt objektiv har en sådan indikator – oändlighetssymbolen.

Fotograferingsteknik

Nu kommer vi till den roliga biten, själva sporten med blixtfotografering. Vi vet inte var blixten kommer att slå (jag skriver inte slå ner eftersom den kan slå både upp och i sidled mellan och inom moln) så vi får helt enkelt göra en kvalificerad gissning. Blixten slår definitivt ner (eller upp...) på samma ställe flera gånger och där det ser lovande ut – dit siktar vi. Lås fast kameran stadigt på stativet, dubbelkolla inställningarna och var beredd med avtryckarfingret. De stora blixtarna föregås av flera mer eller mindre synliga förurladdningar och så fort vi ser att det börjar gnistra lite trycker vi av.

Tålamod + stort minneskort + tur

Bzzt... nah
Bilderna till den artikel tog jag 2010 under ett mycket kraftigt åskväder i augusti månad. Jag lämnade min fars 60-årsfest för att springa ut i ösregnet och ta över hundra bilder på... absolut ingenting. Det åskade intensivt runt om mig men vart jag än vände mig lyckades jag ständigt ha kameran i fel riktning. Genomblöt och smått besviken lommade jag hemåt för att torka kläder och kamerautrusning, jag stod i köket med kameran kvar på stativet då jag såg genom den öppna balkongdörren att det åskvädret kommit närmare och intensifierats rakt österut. Jag ville inte ut i ovädret igen så jag lät kameran stå i dörröppningen och tryckte igång en 30-sekundersexponering. 

Tyst räknade jag sekunderna – tjugofem... sjugosex... tjugosju... Hm, ännu en miss... tjugoått– vad är det där? En liten pilblixt letade sig försiktigt över himlen och lämnade ett svagt ljusspår efter sig. Tjugonio... PANG! En massiv urladdning lyste upp den joniserade kanalen mellan molnen i samma sekund som jag hörde slutaren stängas. Jag vågade inte ens kolla om jag till sist lyckats få med blixten förrän dagen efter.

Åskväder är fenomenala skådespel men man ska visa stor respekt för naturkrafterna. Att stå i ett öppet fält med paraply och kamerastativ – ypperliga åskledare – är inte att rekommendera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar