2014-09-15

Sensorrengöring med Gel Stick

Sensor Gel Stick
Förr eller senare lägger man märke till dem – de små mörka fläckar som avtecknar sig mot den klarblå himmeln eller studiobakgrunden. Mikroskopiska partiklar har smugit sig in i kamerahuset och fastnat på sensorn. Att lämna in kameran på rengörning kan vara kostsamt och att själv peta runt i den känsliga finmekaniken avskräckar med all rätt de flesta. Jag hittade en mycket intressant produkt som jag beslutade att prova – Sensor Gel Stick.

Vad orsakar fläckarna?

Dammpartiklar, bestående av t ex textilfibrer, organiskt material eller mikroskopiska sandkorn yr ständigt runt i luften omkring oss även om vi uppfattar den som ren. Då du byter objektiv på kameran kan dessa partiklar leta sig in i kamerahuset, förbi slutaren och fastna på det statiskt laddade glasfiltret framför bildsensorn. Partiklar kan också lossna från insidan av kamerahuset och fastna på sensorn, likaså oljestänk från mekaniken kring slutare och spegel. Fläckar i bilderna orsakade av smuts på sensorn är alltså mycket svåra att undvika och förr eller senare behövs en rengöring.

Utsnitt av bild före rengöring.
Partiklar på sensorn syns
tydligt mot himlen vid f/16
Att lämna in kameran kostar runt femhundringen och som aktiv fotograf kan du behöva göra det ofta vilket blir kostsamt i längden. Olika produkter för att själv rengöra sensorn har funnits på marknaden ett tag – exempelvis statiskt laddade penslar som lyfter bort partiklar eller så kallade swabs som fuktas med rengöringsvätska där sensorn våttorkas. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar men kan förstås kombineras för bästa resultat. Jag valde att prova en produkt ska vara lättare att använda samtidigt som risken att repa filtret framför sensorn är betydligt mindre (partiklar av kisel eller kvarts, dvs sand, är hårdare än glas och kan därför i teorin orsaka små repor vid våttorkning). Produkten kostar lika mycket som att lämna in kameran men då den kan användas flera gånger blir kostnaden betydligt lägre på lång sikt och ger dig dessutom möjligheten att snabbt rengöra sensorn när du behöver det.


Klibbig klubba

Sensor Gel Stick

Mitt val av verktyg för sensorrengöring föll på en så kallad gel stick. Just denna produkt används av bl a Leica under tillverkning och kvalitetskontroll. Fördelen med en gel stick är att både partiklar och olja kan avlägsnas från sensorn utan vätskor eller risk för repor. Min är av märket Pentax och införskaffades på Scandinavian Photo för 595 kronor.

En gel stick ser ut som en godisklubba, där änden är platt och mjuk. Gelmaterialet är klibbigt och sensorsmutsen lyfts bort av vidhäftningsförmågan, man "duttar" helt enkelt över sensorn och skräpet följer med. Sedan rengör man verktyget genom att dutta det mot ett klisterpapper som sedan kasseras. Ett block med 25 st sådana medföljer.

Prodecur

OBS! Detta är inte en utförlig guide. Jag beskriver enbart min procedur kortfattat och följs med eget ansvar. Kameror är känsliga precisionsinstrument, är du osäker på något av momenten bör du göra mer research i ämnet eller lämna in kameran till ett proffs. 

All typ av sensorrengöring bör utföras i en så dammfri miljö som möjligt och en bra arbetsbelysning är att föredra. Vidrör aldrig spegel, sensor eller gel stick med fingrarna. Min procedur för sensorrengöring med gel stick lyder som följer:


Blås ur löst damm
  1. Gör rent kameran utanpå, vi vill inte ha in något onödigt skräp. Tag loss objektivet och gör rent kring bajonettfästet på både kamera och objektiv.
  2. Aktivera kamerans funktion för manuell sensorrengöring. Detta fäller upp spegeln och öppnar slutaren.
  3. Med bajonettfästet vänt neråt, blås ur allt löst damm med en bälj. Blås aldrig med munnen!
  4. Lägg kameran "på rygg" med sensorn exponerad uppåt. Dutta gel stick mot klisterpappret och sedan mot sensorn. Börja i ett hörn, fortsätt längs kanterna och avsluta i mitten. Gel stick får inte dras mot sensorn, enbart tryckas rakt neråt med svag kraft. Gör rent gel stick mot klisterpappret efter varje "dutt" på sensorn.
  5. Stäng av kameran, sätt tillbaka objektivet och ta en testbild. Jag brukar fota mot himlen med bländare 16 eller högre, fokus inställt på närgränsen.
  6. Ladda in testbilden i datorn och öka kontrasten kraftigt. Syns några partiklar, repetera från punkt 2. Allt kanske inte går att få bort på första försöket, oljefläckar mm kan sitta fast ganska envist.

Slutsats

Resultat: Betydligt bättre!
Sensor Gel Stick är enkel att använda och ger ett mycket bra resultat. Följ noggrannt de medföljande instruktionerna, mycket finns också att hitta på t ex Youtube.

Jag fick bort 95% av fläckarna på min Nikon D800 och 100% på D300 och D70. De envisa fläckarna som sitter kvar behöver tas bort med lösningsmedel (våttorkning). Det är dock så pass lite kvar att det inte påverkar mina bilder nämnvärt.

Gel stick får av mig en stor tumme upp och är det verktyg jag kommer fortsätta att använda till den löpande rengöringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar