2014-10-05

Kamerarem från Black Rapid

Elin i kamouflage och RS-5
En kollega frågade mig nyligen vilken av mina fotoprylar som jag är mest nöjd med och som jag minst skulle vilja vara utan. Svaret han fick var han inte alls beredd på – nämligen min fantastiska kamerarem. Ljusstarka objektiv och fullformatshus i all ära men orkar man inte släpa med sig utrustningen så blir det sällan några bilder över huvud taget.

För ca ett år sedan skaffade jag en Black Rapid RS-5 som jag från första dagen undrat hur jag klarat mig utan tidigare. Hur kan en kamerarem vara så fantastisk?

Originalremmen

Originalremmen till kameror har till funktionen sett likadan ut i närmare ett sekel. Antingen bär man den över nacken eller över axeln och detta är faktiskt varken praktiskt, ergonomiskt eller säkert. Har du kameran på magen med remmen över nacken får du en onaturlig belastning på rygg och nacke plus att kameran studsar mot magen när du går. Istället flyttar du då kameran till att bära den som en väska över ena axeln och studsandet upphör. Nu har du istället problemet att remmen lätt glider av axeln, antingen när du går eller då du tar upp kameran för att ta en bild och då har remmen liksom förlorat sin funtion – att rädda kameran från att falla i marken.

Jag har ibland burit min kamera med remmen tvärs över kroppen, som en sportbag, för att slippa att remmen glider av samtidigt som jag undviker studsandet. Problemet i detta fall är att det är stört omöjligt att få upp kameran till ansiktet för att ta en spontan bild och jag kunde lika gärna haft kameran i en väska. Lösningen? En produkt där fördelarna av samtliga nämnda metoder kombineras och nackdelarna helt eliminerats.

Tungt i längden

Visst, på en tjugominuterspromenad funkar originalremmen utan problem. Värre blir det om man är ute länge eller under en lång fotosession i studio. Jag räknade ihop totalvikten för min kamera (900g), zoomobjektiv (1390g), blixt (350g) och batterier (250g). Det låter kanske inte så mycket men några timmar varje dag med ett halsband på 2,9 kilo tar till slut ut sin rätt – nacke och axlar gjorde sig ständigt påminda. På Japan Photo införskaffade jag mig förra året en kamerarem från Black Rapid av modellen RS-5 efter att ha frågat en annan flanerande fotograf vad det var för en finurlig rem han bar sin kamera i.

Kameran hänger bekvämt vid höften

Diagonalt – säkert och snabbt

Kameraremmarna från Black Rapid sitter diagonalt över kroppen, remmen över vänster axel och kameran hänger vid den högra höften. Remmen fästs med karbinhake i en ögla som skruvas fast i stativgängan på kameran eller objektivet, kameran hänger då upp-och-ner med objektivet pekandes bakåt. Karbinhake och kamera kan glida på remmen som behåller sin plats på axeln då kameran lyfts till ansiktet. Otroligt smidigt och den breda remmen avlastar vikten mycket bra samtidigt som risken att tappa kameran är obefintlig. Min modell, RS-5, har dessutom fickor för fyra extra minneskort, putsduk, mobil, visitkort med mera. Ibland har jag kameraväskan med mig diagonalt över den andra axeln och får då med mig en hel del prylar med båda händerna fria.Karbinhaken fästs vid stativfästet
Även om du inte har en stor tung kamera kan jag helhjärtat rekommendera en kamerarem av denna typ, det gör fotograferandet otroligt mycket mer enkelt. Låt kameran får följa med på långpromenaden!

Har du några oumbärliga fotoprylar att tipsa om? Dela gärna med dig i en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar