2014-10-19

LED-ljus och mikrofoner

Five Flavoured Fish
Vid fotografering av spelningar inomhus finns tre återkommande problem – svagt ljus, mikrofonstativ som ständigt är i vägen och rörliga motiv. Igår tog jag lite promobilder till Five Flavoured Fish och som vanligt delar jag med mig av mina erfarenheter.


LED-ljus används nästan uteslutande nuförtiden, vilket är bättre för bandet (mindre värme) men sämre för fotografen. Diodljus har ett mycket smalare spektrum än exempelvis halogenljus och tenderar att överexponera en kanal (ofta den röda) samtidigt som nästan ingen information fastnar i de andra två. LED-ljus är "renare" på så sätt att det inte spiller över mellan kanalerna vilket gör kamerans ljusmätning lite förvirrad. Använd centrumvägd ljusmätning och exponeringskompensation för att underexponera en aning, då slipper vi utbrända kanaler och bildbehandlingen blir betydligt enklare.

Blixt eller inte blixt

Håll koll på var mikrofonerna hamnar!
Att använda blixt är frestande men inte alltid uppskattat av bandet eller arrangören så kolla alltid med dem först, annars blir det inte många bilder. Jag satte kameran i manuellt läge för att släppa in lite miljöljus; ISO 3200, f/2.8, 1/20s och blixten på TTL-BL EV -1 2/3 för att belysa artisterna. Blixtljus rakt på blir platt och inte jättesnyggt men om jag studsat ljuset mot innertaket hade atmosfären gått förlorad.

Fokus i svagt ljus

Motiv som rör sig i kombination med svagt ljus är inte det enklaste. Vi kan använda kamerans eller blixtens inbyggda autofokushjälp men det kan blända och störa artiserna. Istället finns ett väl beprövat knep – fokusera på mikrofonen! Det finns nästan alltid ett litet blänk i micken som kamerans autofokus lätt plockar upp. "Men..." tänker du kanske då, "...hamnar inte fokus fel när vi använder en stor bländaröppning och kort skärpedjup?". Helt rätt, men det kompenserar vi för genom att efter att ha fokuserat flytta oss själva några centimeter framåt, samma avstånd som mellan mikrofonen och artisten. Trots rörliga motiv använder vi inte följande autofokus – lås på micken, håll kvar fokus och flytta kameran framåt. Principen är enkel men inte självklar!Five Flavoured Fish gör grymma metal/rockcovers i egen tappning, kika in på deras Facebooksida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar