2014-11-03

Modern systemkamera möter klassiskt objektiv


Blixtsnabb autofokus, femtioelva megapixlar och förinställda motivprogram – ibland är det skönt att ta ett steg tillbaka och sänka tempot en aning. Vi kan blanda ny teknik med klassiska metoder och få känslan av att fotografera analogt samtidigt som vi slipper den omständliga framkallningen och väntan på resultatet.


Sony A6000, liten men kompetent spegellös systemkamera

Spegellös systemkamera

Sony A6000 är en vass liten rackare. 11 bilder per sekund från DX-sensorns 24 Megapixlar och marknadens snabbaste autofokus med 179 punkters fasdetektering kombineras med kontrastdetektering – Sony Hybrid AF. Inbyggd wifi gör att du bland annat kan använda mobilen som fjärrkontroll med livebild och allt, spara bilder till mobilen/plattan för direkt publicering på nätet.

En liten lätt kamera, snabb, tyst och lättanvänd med möjligheter till avancerade inställningar. Att den dessutom har både inbyggd blixt och blixtsko fick mig att vilja prova spegellöst och jag har inte blivit besviken. Ett perfekt komplement till mina stora kameror och dessutom finns mängder av adaptrar för olika manuella objektiv. Att välja bort A6000's supersnabba autofokus är onekligen att vingklippa den men det ger oss istället möjligheten att fotografera på ett annat sätt.

Konica Hexanon 50mm f/1.7
Skarp och ljusstark klassiker

Klassiskt objektiv

Jag har en del gamla kameraprylar på lager – loppisfynd, gåvor från bekanta och några släktklenoder. Långt ner i en låda hittade jag en välkänd klassiker: Konica Hexanon 50mm f/1.7, ett budgetobjektiv tillverkat på 70-talet som på senare år fått lite utav en kultstatus då det i optisk kvalitet står sig mycket bra även mot nytillverkade objektiv. Med en billig adapter kan manuella objektiv av de flesta slag monteras på Sony-kamerorna och att vi förlorar autofokus och optisk bildstabilisering behöver inte vara en nackdel, i detta fall tycker jag att det kompenseras av en fantastisk skärpa, stort ljusinsläpp och en vacker bokeh.


Med kameran inställd på blädarförval (A) och auto-ISO blir fotograferingen enkel och stimulerande. Exponeringsmätningen fungerar mycket bra och dessutom har vi hela tiden en förhandsgranskning av skärpedjup och exponering i både den elektroniska sökaren och på LCD-skärmen. Bländaren ställs in direkt på objektivet och med focus peaking blir manuell skärpeinställning betydligt enklare än på en kamera med optisk sökare. Långsammare än autofokus – ja. Roligare – definitivt!


Att gå back to basics en aning är för mig väldigt stimulerande. Istället för att ta massor av bilder så tänker jag efter mer, fotograferandet blir återigen mer av ett hantverk och tempot blir lägre, mer tanke läggs på motiv och komposition. För uppdragsfoto tar jag nog med mig Nikon-kamerorna ändå men kombinatonen av ny teknik och gammal optik känns given för vardagsfotograferandet. Dessutom tycker jag att kombinationen blev riktigt snygg och det gör också en del för inspirationen.

Till nästa gång kan det bli några ljussatta porträtt med Sony-Hexanon-kameran, eller så blir det något annat. Det är det ingen som vet än så den nyfikne får kika in om en vecka igen. Fridens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar