2015-01-03

Tyska telen och objektivprofiler

ISCO-Göttingen 135mm f/3.5
Januari, gråa dagar och lite stiltje i fotoinspirationen bjuder på lite mer tid vid datorn. Jag snubblade över ett gratisprogram från Adobe med vilket du kan göra egna profiler för olika objektiv och det passar ju utmärkt nu när jag har några nya gamla glas att leka med.
15 bländarlameller
De senaste månaderna har jag mest plåtat med min spegellösa systemkamera, framför allt med äldre manuella objektiv vilket jag tycker är riktigt stimulerande. Det senaste tillskottet var en tidig julklapp från min far – i en skokartong med blandade gamla kameraprylar han kommit över fanns bland annat detta guldkorn; ett tämligen ovanligt ISCO-Göttingen Berolina-Tele-Westanar 135mm f/3.5 Mk3, ett rätt smidigt teleobjektiv från 60-talet med inte mindre än 15 bländarlameller. Jag har letat en del men inte hittat mycket information om dessa objektiv, ISCO kan vara en förkortning av Jos. Schneider & Co (JSCO), om något vet mer är jag idel öra! Jos. Schneider Optische Werke GmbH går nu under namnet Schneider Kreuznach och är en välkänd tillverkare av kvalitetsobjektiv som brukar ligga utanför min budget. Ett roligt objektiv är det hur som helst, med ett distinkt kvalitetsljud ("klack-klack") mellan bländarstoppen och då hela objektivet roterar vid fokusering blir handhavandet krångligt på ett märkligt tillfredsställande sätt.

Korrigera digitalt för objektivens brister 

Profil från Adobe
för Sigma 10-20mm
Till skillnad från Hexanon-objektivet jag skrev lite om tidigare lider detta objektiv mer av kromatisk abberation och en liten aning kuddistorsion. Istället för att korrigera för detta manuellt i Photoshop eller Lightroom så spenderade jag en grå dag med att göra ett par korrigeringsprofiler för dessa objektiv. Profiler används för att automatiskt åtgärda just geometrisk distorsion, kromatisk abberation och vinjettering hos specifika kombinationer av kameror och objektiv. Adobe skickar med en uppsjö av profiler för moderna objektiv men vill man ha profiler för såna här gamla klenoder ja, då måste man skapa dem själv. "Yes!" tänker förstås jag – här kan vi lära oss något nytt!


Skapa egna profiler

Med min profil för ISCO-Göttingen 135mm f/3.5
Hur proceduren går till i detalj för att skapa en profil med Adobe Lens Profile Creator går jag inte in på här, det står att läsa i manualen och kanske i en kommande artikel. Sammanfattat skriver man ut ett referensmönster på ett papper, plåtar det med kameran och objektivet som ska profileras och sedan låter man programmet analysera bilderna och skapa en fil som beskriver kamera-objektiv-kombinationens karaktär. Denna fil kan sedan tolkas av exempelvis Lightroom och vi får en skarpare bild med raka linjer och jämnare ljushet. Det är ingen komplicerad procedur men den innefattar många moment och en viss datorvana kan nog rekommenderas. Undertecknad listade ut efter aning huvudbry att svenska tecken inte funkar ihop med programmet (sedan mappen döptes om till "Gottingen" funkade det hela mycket bättre).

Då manuella objektiv inte har någon elektronisk kontakt med kameran så skrivs ingen EXIF-data om vilket objektiv som använts, våra nya profiler måste väljas manuellt i listan i Lightroom. De verkar läggas överst så vi slipper i alla fall bläddra så långt. De två profilerna jag skapade gör ett bra jobb med geometrisk distorsion och vinjettering med vad gäller korrigering av kromatisk abberation så är Lightrooms inbyggda funktion bättre, för att inte säga hundraprocentig. Jag kommer definitivt göra fler objektivprofiler, även för mina nya CPU-objektiv. Det är kul att kalibrera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar